oblek

A co na to ministerstvo?

… ministerstvo mlčí.

To ministerstvo, které vědělo od října 2019, že bude od 1. ledna 2021 účinný nový zákon o znalcích, a to ministerstvo, které prováděcí vyhlášky k tomuto zákonu zveřejnilo tři týdny před jeho účinností, to ministerstvo mlčí.

Znalci aktuálně nemají ke své činnosti vůbec nic. Tlumočníci a překladatelé také ne. A ministerstvo se k tomu postavilo dle zásady impossibilium nulla obligatio est (nemožné nezavazuje).

Aktuálně nejpalčivější problém, alespoň tak, jak jej vnímám já, je to, že my vlastně ani nevíme, jestli jsme stále ještě znalci.

Podle podcastu pana ředitele Odboru insolvenčního a soudních znalců Ministerstva spravedlnosti, a zároveň i podle aktuálně probíhající veřejné zakázky, lze dovodit, že starý seznam znalců skončil se starým zákonem. Do nového seznamu znalců jsme měli být zapsáni automaticky (na dobu nejdéle pěti let) na základě žádosti na předepsaném formuláři, který ke dnešnímu dni také neexistuje. Nicméně i kdyby existoval, velmi pravděpodobně by nebylo kam nás zapsat, protože nový seznam znalců také neexistuje.

Ovšem nutnou podmínkou pro výkon znalecké činnosti je zápis do seznamu znalců. Tak co teď?

Soudní překladatelé a tlumočníci jsou ve velmi obdobné situaci a jejich profesní organizace (Komora soudních tlumočníků České republiky) vydala 3. ledna 2021 pokyn, kde doporučuje svým členům, aby netlumočili a neposkytovali své služby, dokud Ministerstvo spravedlnosti nedá věci do pořádku.

Tak jak to tedy je? Jsme znalci nebo nejsme znalci? Já nevím. Trošku si myslím, že ano, ale jistý si vůbec nejsem. Když se na to podívám aktuálně (tedy ke dni 23. ledna 2021, tedy když už nový zákon platí více než tři týdny)

  • asi není seznam, ve kterém bychom jako znalci byli zapsáni,
  • zcela jistě nemáme evidenci znaleckých posudků,
  • znaleckým posudkům tedy nemůžeme přidělovat čísla,
  • kontroly znaleckých deníků za rok 2020 krajské soudy už dělat nebudou a ministerstvo je také dělat nebude,
  • „staré obory“ a „stará odvětví“ zanikly se starým zákonem a do nových by nás mělo Ministerstvo spravedlnosti „předelegovat“ v průběhu prvního kvartálu,
  • tedy nám de facto neplatí znalecké pečeti,
  • nemáme platné znalecké průkazy (staré, většinou vydané krajskými soudy již neplatí, a nové zatím nejsou)
  • nemáme vzorové znalecké posudky, které jsme měli mít nejpozději 31. 12. 2020
  • a tak by se dalo pokračovat.

Rozumím samozřejmě náročnosti fungování Ministerstva spravedlnosti – a zejména v době tzv. covidové. Ale ten zákon začal platit půl roku předtím, než covid do České republiky dorazil. Tedy se nedá svádět vše na aktuální situaci.

A na zamyšlenou dávám, že (a tím, že jsem soudním znalcem i na Slovensku to mohu srovnat) nová česká legislativa je do značné míry kopií legislativy slovenské (centralizace dohledu, elektronická evidence, pojištění odpovědnosti atd. atd.).

Na Slovensku je aktuálně na Odboru znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej činnosti 7 zaměstnanců (včetně sekretariátu), kteří mají na starosti 4.798 znalců a znaleckých organizací.

Podle kuloárních informací po Novém roce mělo být na českém odboru 15 lidí a v dlouhodobém horizontu ne víc než 70. Na aktuálně 7.487 znalců a znaleckých organizací.

Neděláme něco špatně?